• Post author:

Święta Wielkiej Nocy już blisko. Pamiętaj, że podczas tych świąt, żurek i jajka faszerowane to nie wszystko. Na stole wielkanocnym nie zapomnij także o deserze. Oto przepisy na ciasta na Wielkanoc, z którymi poradzi sobie każdy mężczyzna. Facecie po 30-stce, zakładaj fartuch, gnaj do kuchni i do dzieła! 🙂

Szybkie ciasto wielkanocne – poznaj przepis, jeśli robisz je na ostatnią chwilę

Zapomnieć lub spóźnić się ze zrobieniem czegoś, zdarza się każdemu. Jeśli dokładnie tak zdarzyło Ci się z ciastem wielkanocnym, nic straconego! Oto przepis na szybkie ciasto na Wielkanoc. Poznaj przepis na czekoladowe ciasto budyniowe ciasto z orzechami. Zrobisz je bez pieczenia!

ciasto czekoladowe na talerzyku z widelcem
Ciasto czekoladowe – szybki do przygotowania deser na Wielkanoc

Składniki:

  • mleko;
  • budyń czekoladowy;
  • mascarpone;
  • śmietana 30%;
  • biszkopty;
  • orzechy włoskie;
  • mleczna czekolada;
  • płatki migdałowy;
  • cukier.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Połowę naszykowanych biszkoptów namocz w mleku i ułóż je w tortownicy.
  2. Wstaw w garnku dwie szklanki mleka i zagotuj.
  3. Do kolejnej połowy szklanki mleka, wsyp budyń i cukier.
  4. Kiedy mleko w garnku będzie się gotować, wlej powstałą miksturę i mieszaj.
  5. Przygotowany budyń, wymieszaj z macarpone. Dodaj do tego orzechy. Najlepiej je wcześniej pokrusz.
  6. Teraz weź śmietanę 30% i ubij ją mikserem. Połącz ją z masą budyniową, którą przygotowałeś wcześniej. Wymieszaj.
  7. Mniej więcej 1/2 masy budyniowej, wylej na biszkopty, a następnie ułóź w tortownicy drugą warstwą biszkoptów.
  8. Teraz na drugą warstwę biszkoptów możesz już wylać drugą połowę masy budyniowej. Na chwilę, wstaw tortownice do lodówki.

Sposób przygotowania polewy czekoladowej do szybkiego ciasta wielkanocnego:

  1. Połam czekoladę na drobno i przełóż jej kawałeczki do garnuszka.
  2. Wlej do niego także śmietanę 30% i zacznij gotować.
  3. Gotuj polewę do momentu, gdy rozpuści się czekolada.
  4. Gotową polewą czekoladową posmaruj górę ciasta i posyp ją płatkami migdałowymi.
  5. Schłodź ciasto w lodówce.

Oto link do oryginalnego przepisu na czekoladowe ciasto budyniowe: https://www.kulinarnachwila.com/2021/02/ciasto-wielkanocne.html#more

Tradycyjne ciasta wielkanocne

Jeśli jednak masz trochę więcej czasu na upieczenie lub zrobienie ciasta wielkanocnego, polecamy Ci poznać przepisy na te tradycyjne ciasta na Święta Wielkiej Nocy. Wykorzystaj je, a na Twoim stole świątecznym zrobi się słodko i pysznie! 🙂

babka cytrynowa na ozdobnym talerzu posypywana cukrem pudrem
Babka cytrynowa to tradycyjne ciasto wielkanocne

Babka cytrynowa na Wielkanoc

Babka cytrynowa to jeden z tradycyjnych deserów wielkanocnych, pochodzących z XVII wieku. Wypiekano go już wtedy, gdy Polska była Rzeczpospolitą Obojga Narodów. Istnieje wiele legend na temat powstania przepisu na cytrynową babkę wielkanocną, ale najważniejszy jest sam przepis. Oto on.

Składniki:

  • 4 szt jajek;
  • szklanka cukru pudru;
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej;
  • szklanka mąki pszennej;
  • cytryna;
  • odrobina masła.

Sposób przygotowania babki cytrynowej na Wielkanoc:

  1. Ugotuj cytrynę do miękkości.
  2. Po ugotowaniu jej w ten sposób, przekrój ją na pół i pozbądź się pestek.
  3. Sok z ugotowanej cytryny przelej do miski, a całą cytrynę zetrzyj na tarce.
  4. Do cytryny dodaj cukier puder i żółtka. Rób to miarodajnie, ubijając wszystko powoli.
  5. Stopniowo dosypuję cukier puder i żółtka. Zaczynam wszystko ubijać mikserem.
  6. Teraz, cały czas miksując, dodaj mąkę. Gdy to zrobisz, zmiksuj dokładnie.
  7. Możesz już wyłączyć mikser i do masy wmieszać delikatnie ubite białka jajek.
  8. Masę wlej do wysmarowanej masłem i opruszonej bułką formy na babkę wielkanocną.
  9. Piecz babkę cytrynową 40 minut w 160 stopniach.

Mazurek Wielkanocny z kremem budyniowym

Upieczenie Mazurka Wielkanocnego może nastręczyć kilku problemów. Lepiej więc zrobić to zgodnie z dobrym przepisem. Oto przepis, dzięki któremu będziesz mógł zrobić tradycyjne ciasto na Święta Wielkanocne. Istnieje wiele rodzajów Mazurków Wielkanocnych. Ten mazurek jest z kremem budyniowym.

Składniki na kruchy spód mazurka wielkanocnego:

  • półtorej kostki masła;
  • pół szklanki cukru pudru;
  • pół szklanki posiekanych migdałów;
  • starta skórka cytryny;
  • prawie 2 szklanki mąki tortowej;
  • 4 żółtka ugotowane na twardo i przetarte przez sitko;
  • surowe żółtko;
  • sól.

Składniki na krem budyniowy do mazurka wielkanocnego

  • 3 żółtka;
  • trochę mniej niż połowa szklanki mąki pszennej;
  • pół litra mleka;
  • połowa tabliczki czekolady.

Składniki dekoracji mazurka wielkanocnego:

  • bakalie i kandyzowane owoce.

Sposób przygotowania Mazurka Wielkanocnego:

Kruchy spód:

  1. Ugotuj jajka i wyjmij z nich żółtka. Przetrzyj żółtka przez sitko.
  2. Utrzyj masło z cukrem. Powinieneś otrzymać puszystą masę maślaną.
  3. Teraz możesz zmiksować pozostałe składniki na kruche ciasto.
  4. Zagnieć porządnie ciasto i wstaw je do lodówki na 2 godziny.
  5. Po 2 godzinach, ciasto rozwałkuj i przełóż je do formy wysmarowanej masłem.
  6. Ciasto w formie przekuj w wielu miejscach widelcem i ponownie wstaw do lodówki.
  7. Ciasto na mazurka wielkanocnego piecz w 180 stopniach z termoobiegiem. Wyjmij po ok. 20 minutach.

Krem budyniowy:

  1. Rozbij żółtka w rondelku.
  2. Do żółtek dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i wszystko wymieszaj.
  3. Następnie wsyp mąkę, aż masa będzie gęsta.
  4. Wlej do masy mleko, które ją rozrzedzi.
  5. Gotuj wszystko w rondelku do uzyskania budyniu.
  6. Gdy ostudzisz powstałą masę budyniową, wyłóż ją na kruche ciasto do mazurka wielkanocnego.
  7. Ozdób wszystko bakaliami i owocami. Mazurek wielkanocny gotowy.

makowiec na Wielkanoc
Makowiec na Wielkanoc – uniwersalny pomysł na ciasto świąteczne

Makowiec Wielkanocny

Makowiec można podać na deser przy okazji wielu świąt i uroczystości. To bardzo uniwersalne ciasto, który lubią właściwie wszyscy. Może oprócz osób z aparatem na zęby i protezami. Makowiec to świetny pomysł na ciasto wielkanocne. Oto przepis na makowiec wielkanocny, który zrobisz z gotowej masy makowej.

Składniki na Makowiec Wielkanocny:

Makowiec z gotową masą makową – składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej;
  • 50 g świeżych drożdży;
  • 1/5 szklanki cukru;
  • szklanka mleka;
  • 4 żółtka;
  • 50 g masła;
  • 850 g gotowej masy makowej;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 4 białka.

Polewa lukrowa na makowiec wielkanocny:

  • sok z połówki cytryny;
  • szklanka cukru pudru;
  • 4 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • rodzynki.

Sposób przygotowania ciasta i masy makowej na makowiec wielkanocny:

  1. Wsyp mąkę do miski i zrób w powstałej kupce dołek.
  2. Wkrusz do mącznego dołka drożdże. Wszystko posyp cukrem.
  3. Teraz, również do dołka wlej ciepłe mleko i wymieszaj je z drożdżami.
  4. Przykryj ściereczką i poczekaj 10 minut, aż ciasto wyrośnie.
  5. Dodaj do masy jajka i łyżką wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Teraz, dodaj ciepłe, roztopione masło i zacznij wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej i elastycznej struktury. Powinno Ci to zająć około 15 minut.
  7. Uformuj z ciasta kulę i odstaw w ciepłe miejsce na całą godzinę.
  8. Teraz czas na przygotowanie masy makowej. Wymieszaj ją z bułką tartą i orzechami.
  9. Tak przygotowaną masę makową wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami jajek.
  10. Wyłóż wyrośnięte ciasto i podziel je na dwie części.
  11. Jedną część ciasta rozwałkuj na prostokąt (ok. 30cm x 35 cm).
  12. Wyłóż na tą część ciasta masę makową. Zrób to tak, aby pozostawić ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
  13. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku i zlep brzegi.
  14. Połóż tak przygotowaną roladę makową na papierze do pieczenia i zawiń ją w niego. Zwijając ciasto zostaw mu 2 cm przestrzeni na wyrośnięcie.
  15. Powtórzyć wszystko z drugim kawałkiem ciasta.
  16. Obydwa makowce owinięte papierem połóż na blasze i odstaw na 20 minut. Piecz nieco ponad półgodziny w 180 stopniach Celsjusza. Polej makowce polewą lukrową.

Sękacz na Święta Wielkiej Nocy

Jednym z wielkanocnych deserów jest sękacz. W szczególności obecny jest on na podlaskich stołach świątecznych. Choć moze Ci sie wydawać, że przygotowanie tego ciasta na Wielkanoc jest skomplikowane, to wyrabia się go i piecze stosunkowo łatwo. Na pewno sobie z tym poradzisz. Oto przepis na sękacz na Święta Wielkiej Nocy.

Składniki na Wielkanocny Sękacz:

  • paczka masła;
  • szklanka cukru;
  • 6 jajek;
  • 2 łyżki śmietanki słodkiej;
  • kieliszek amaretto lub orzechówki;
  • 70 dag płatków migdałowych;
  • 3/4 szklanki krupczatki;
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej;
  • szczypta soli;
  • tłuszcz do formy;
  • starta skórka pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj z cukrem i mascarpone. Efektem powinna być gładka masa.
  2. Teraz dodawaj żółtka z jajek i wlewaj stopniowo alkohol. Wsyp migdały, skórkę i obie mąki.
  3. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Zmieszaj ją z uzyskaną wcześniej masą.
  4. Pianę delikatne mieszamy z masą maślaną.
  5. Nasmaruj formę (do sękacza zastosuj formę na babkę).
  6. Na spodzie formy wyłóż 2 łyżki ciasta.
  7. Piecz sękacz 7 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  8. Gdy zauważysz, że ciast się zarumieniło, wyłóż kolejną warstwę i piecz znowu 7 minut. I tak do końca masy.
  9. Po wyjęciu ciasta z formy, obsyp go pudrem i polej czekoladą. Na koniec polej ciasto lukrem.

sernik w okrągłej formie w towarzystwie jajek
Sernik wiedeński to dobry pomysł na ciasto wielkanocne

Sernik wiedeński na Wielkanoc

Ten sernik wiedeński może być podawany z różnych okazji. Świetnie nadaje się także na ciasto wielkanocne. Oto przepis, który możesz wykorzystać, przygotowując uroczystość wielkanocną.

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 8 jajek;
  • pół kostki masła;
  • szklanka cukru pudru;
  • 2 budynie waniliowe;
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza.
  2. Roztop masło, a żółtka z jajek utrzyj z cukrem pudrem. Powstanie kogiel mogiel.
  3. Teraz, zacznij dodawać twaróg i wmieszaj roztopione masło i wsyp dwa budynie. Dodaj także zapach waniliowy.
  4. Białka oddzielone od żółtek ubij na pianę i wmieszaj do masy.
  5. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni Celsjusza, wstaw do niego ciasto i piecz przez 1,5 godziny.

Karpatka na Święta Wielkanocne

Karpatka to kolejne, idealne ciasto na Wielkanoc. Jeśli nie wiesz, co słodkiego przygotować na stół wielkanocny, może to być właśnie karpatka.

Składniki:

  • budyń waniliowy;
  • szklanka wody;
  • szklanka mąki;
  • półtorej kostki masła;
  • 4 jaja;
  • 3/4 1l kartonu mleka;
  • pół szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W jednym garnku podgrzej pół kostki masła i wodę. Masło powinno rozpuścić się, a wszystko należy doprowadzić do wrzenia.
  2. Wsyp mąkę, a tworzącą się masę ucieraj do momentu, gdy stanie się gładka. Gdy to się stanie, zdejmij ją z palnika.
  3. Po przestudzeniu masy, wbij jajka i zmieszaj je z resztą masy.
  4. Wysmaruj masłem blachę. Możesz też wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  5. Połowę ciasta równo rozprowadź i piecz w 200 stopniach Celsjusza w piekarniku przez półgodziny. Ciasto powinno lekko zbrązowieć. Upiecz tak także drugą połowę ciasta.
  6. Masz już dwie warstwy ciasta do Karpatki. Teraz czas na zrobienie kremu budyniowego. Zrobisz go, w następujacy sposób. Najpierw, zagotuj mleko z ekstraktem waniliowym.
  7. W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem, aż do powstania kogla-mogla. W międzyczasie dodawaj do nich skrobię kukurydzianą i mąkę pszenną.
  8. Mieszaj wszystko, do momentu, w którym masa nabierze kremowej konsystencji. Gdy to się stanie dodaj jeszcze 100 ml mleka i ponownie mieszaj, gotując wszystko na małym ogniu.
  9. Krem po pewnym czasie powinien mocno zgęstnieć. Wtedy możesz zdjąć go z palnika.
  10. Gdy przestudzisz krem budyniowy polej go na jedną z warstw ciasta do karpatki i schłodź w lodówce.
tarta na wielkanoc z budyniem
Tarta na Wielkanoc z budyniem – przepis

Tarta z budyniem na Wielkanoc

Tarta to rodzaj deseru, który zyskał sobie dużo grono fanów. Nic dziwnego, jest to łatwe w przygotowaniu ciasto, które na dodatek jest bardzo smaczne. Co więcej, można połączyć je z wieloma dodatkami. Oto kolejna propozycja przepisu na ciasto na Wielkanoc – przepis na tarte z budyniem.

Składniki na tarte z budyniem:

Kruchy Spód:

  • pół szklanki mąki;
  • 50 g cukru;
  • 1/3 kostki zimnego masła (zimnego);
  • 2 żółtka.

Budyń:

  • 1 torebka budyniu śmietankowego;
  • pół litra mleka.

Owoce:

  • czerwone porzeczki

Beza:

  • białka jajek

Sposób przygotwania:

  1. Połącz mąkę z cukrem i masłem i zmiksuj. Powinna powstać kruszonka.
  2. Teraz dodaj żółtka i połącz z resztą ciasta. Włóż gotową masę do lodówki.
  3. Formę na tartę wysmaruj masłem.
  4. Po godzinie chłodzenia, ciasto rozwałkuj i wylep nim spód oraz boki formy. Następnie weź widelec i zrób w cieście dziurki.
  5. Piecz ciasto w 190 stopniach Celsjuszy pod przykryciem z folii aluminiowej i z obciążeniem (np. w postaci fasoli) przez 15 minut.
  6. Gdy wyjmiesz ciasto, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni Celsjusza.
  7. W międzyczasie, przygotuj budyń korzystając z instrukcji na jego opakowaniu.
  8. Teraz, zrób bezę. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do białek także mąki ziemniaczanej.
  9. Na upieczone ciasto, wyłóż budyń, owoce i bezę. Wstaw jeszcze raz tartę do piekarnika i piecz jeszcze przez 25 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  10. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 60 stopni, dodatkowo włączając termoobieg. W ten sposób, podsuszyć tartę z budyniem. Rób to 15 minut.

Przykłady deserów na Wielkanoc

Przykładami deserów na Wielkanoc są m.in.: ciasteczka wielkanocne, wielkanocny zajączek, a także ptysie i eklerki. Sprawdź przepisy na wielkanocne ptysie i eklerki.

ptysie na wielkanoc
Ptysie wielkanocne

Ptysie

Chcesz położyć na stole wielkanocnym coś słodkiego? Możesz postawić na ptysie. To świetny deser na Wielkanoc.

Składniki:

  • szklanka wody
  • 1/3 kostki masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z masłem i solą w garnku.
  2. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp mąkę i mieszaj.
  3. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka, zdejmij go z palnika.
  4. Gdy ciasto się ostudzi, wlej do niego jajka i mieszaj lub miksuj.
  5. Blachę do ciasta nasmaruj masłem i wyłóż papierem. Teraz, wylej na nią okrągłe, 4-5 cm porcje masy.
  6. Upiecz w piekarniku w 200 stopniach Celsjuszy. Pieczenie powinno trwać 25-30 minut. Po jego zakończeniu, przekrój ciasto wzdłuż.
  7. Nadziej ptysie bitą śmietaną.
eklerki z bitą śmietaną

Eklerki

Oto następna propozycja deseru wielkanocnego – eklerki. Są to podłużne ciastka z kremem budyniowym. Przepis na ciasto na eklerki jest identyczne do przepisu na ciasto karpatkowe.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka;
  • nieco więcej niż 1/3 kostki masła.
  • szklanka mąki pszennej;
  • szklanka wody;
  • szczypta soli;
  • łyżka cukru;
  • łyżka wódki;

Krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%;
  • fix do ubijania śmietany;
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania ciasta na eklerki:

  • Połącz masło z wodą i gotuj. Następnie, wsyp mąkę i mieszaj dopóki masa nie zgęstnieje.
  • Ciasto posól. Dodaj cukier i alkohol, a następnie jajka. Zmiksuj wszystko.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
  • Wyłóż na nią owalne i podłużne porcje ciasta. Powinny mieć 4 cm wysokości oraz 8 cm długości.
  • Piecz przez 25 minut aż do zarumienienia się ciasta.

Sposób przygotowania kremu do eklerek:

  • Ubij śmietanę kremówkę
  • Pod koniec ubijania wsyp cukier puder i wymieszaj z fixem. Dokończ ubijanie.
  • Wypełnij eklerki bitą śmietaną.

Dodaj komentarz