Zastanawiasz się pewnie czym jest koniak i dlaczego jest tak bardzo popularny na całym świecie? Otóż słusznie kojarzony jest z najwyższą jakością oraz elegancją. Koniak jest to rodzaj Brandy, który jest wytwarzany w jednym miejscu na świecie. Jest to destylat wina produkowany na obszarze miejscowości Cognac we Francji. Zawiera około 40% alkoholu, a do jego wytworzenia używane jest białe winogrono.
Z czego produkuje się koniak ?
Jeżeli cenisz sobie wyjątkowy smak to koniak jest idealnym trunkiem. Produkuje się go z trzech odmian białego winogrona. Najczęściej do produkcji używana jest odmiana „ugni blanc”, która charakteryzuje się bladożółtą barwą i wrażliwością na działanie wiatru. To właśnie dzięki nim możesz zachwycać się wspaniałym smakiem koniaku. Są najbardziej rozpowszechnianą odmianą, z której produkuje się ten smakowity trunk. Często też spotykane są pod nazwą „Trebianno”.

Jak powstaje koniak ?
Po wykonaniu zbiorów, winogrono jest gniecione i w formie moszczu przelewane do określonych zbiorników i poddawane procesowi fermentacji. Następnie jest poddawane podwójnemu procesowi destylacji, które pozwala na uzyskanie 70% zawartości alkoholu. Kolejnym etapem jest umieszczenie go w specjalnie przygotowanym beczkach z określonego gatunku dębu. Drewno takie musi być idealnie dostosowane do dojrzewania. Powinno być zdrowe, zadbane i mieć określony wiek. Wtedy jest przycinane, przygotowane w postaci odpowiednich kawałków i przez okres kilku lat suszone. Do obsługi, wszelkich zmian czy też napraw używa się narzędzi, które przekazywane są od lat w niezmienionej postaci. W okresie dojrzewania specyfik nabiera wyjątkowego aromatu i nasycenia. Na końcu mieszając odpowiednie destylaty, uzyskuje się pyszny koniak, którego smakiem możesz się delektować. Koniak leżakowany jest w beczkach o pojemności, aż do 450 litrów. Minimalnym okresem leżakowania jest okres dwóch lat i to właśnie po upływie tego czasu może być on w pełni sprzedawany.
Czym różni się koniak od brandy ?
Zastanawiasz się pewnie czym różnią się te dwa popularne trunki. Otóż odpowiedzią na to nurtujące pytanie jest fakt, że koniak pomimo zbliżonej metody produkcji wymaga specyficznych wytycznych do jego wytwarzania. Powinien pochodzić z terenu prowincji Cognac we Francji i być wytwarzany z jednej, z trzech odmian białego winogrona. Konieczne jest również, aby ulegał procesowi dwukrotnej destylacji.
Jak właściwie pić koniak ?
Picie koniaku to przede wszystkich delektowanie się jego wyjątkowym smakiem. Powinieneś pić go po skończonym posiłku. Warto powąchać go przed jego skosztowaniem, w celu poczucia jego zachwycającego aromatu. Spożywaj go powoli i degustuj się każdym łykiem, co ukaże jego bogactwo w całej okazałości. Zalecaną opcją jest sięgnięcie po kieliszek tulipanowy, dzięki czemu dobrze wyczujesz aromaty, ale też wizualnie będziesz mógł podziwiać jego wyjątkowy kolor. Koniak powinien być podawany w temperaturze pokojowej i nalewany do wysokości 1/4 szklanki, bądź też kieliszka.

Z czym pić koniak?
Tu masz trochę opcji, które w odpowiednim połączeniu sprawią, że pokochasz te trunek. Pierwszą opcją jest koniak z colą. Odpowiednie spasowanie tych dwóch smaków ukaże niesamowity charakter i pozwoli na uzyskanie bardzo przyjemnego efektu. Inną, równie dobrą propozycją jest połączenie trunku z sokiem pomarańczowym, bądź też ananasowym oraz limonką. Wzbogaci to smak i przyniesie satysfakcję po każdym łyku. Dodatkowo kilka kostek lodu, parę kropli cytryny i orzeźwienie gwarantowane. Możesz również urozmaicić spożywanie koniaku i delektować się nim z dodatkiem, jakim jest deser w postaci gorzkiej czekolady.
Czy pić koniak z wodą ?
Oczywiście koniak możesz spożywać z wodą w celu złagodzenia smaku lub przyzwyczajenia się do specyfiki trunku. Odpowiednio z kostkami lodu i cytryną możesz równie dobrze go smakować, aczkolwiek aby poczuć pełna okazałość koniaku lepiej go pić powoli, w formie naturalnej.
Jakiego koloru jest koniak ?
Koniak jest koloru bursztynowego, co na pewno zachwyci Twoje oczy i sprawi, że nie tylko docenisz kunszt smaku, ale też i ujrzysz jego piękno pod względem pięknych walorów barwnych. Odpowiednio wyprodukowany i poddany ściśle określonym procesom ukazuje swoją klasę w pełnej okazałości.
Jaki kieliszek do koniaku ?
Abyś w pełni mógł cieszyć i delektować się smakiem warto dobrać odpowiedni kieliszek do koniaku. Zalecane są tu szerokie kieliszki tzw „sniftery”, które posiadają poszerzenie w górnej części. Pozwalają na właściwe ukierunkowanie aromatów do nosa i podniebienia. Używając takiego kieliszka pozwolisz na uzyskanie pełnych walorów zapachowych, co korzystnie wpłynie na degustację. Właściwa wielkość kieliszka pozwala na minimalne ogrzanie, co jest istotnym czynnikiem podczas delektowania się smakiem tego trunku. Taki kieliszek jest też znakiem elegancji oraz słynie ze stabilności, co daje Ci możliwość umieszczenia go niemal w każdym miejscu.
Czy istnieje szlak koniaków ?
Udając się do miasta Cognac możesz ujrzeć wiele wspaniałych miejsc, gdzie poznasz historię i specyfikę regionu, z którego powstaje koniak. Znajduje się tam szlak Etapes du Cognac gdzie zobaczyć możesz wspaniałą historię produkcji koniaku oraz zagłębić się w tradycję jaka panuje w tym pięknym miejscu. W okolicy znajduje się ujmująca rzeka Charente, gdzie transportowano ogromne ilości beczek z koniakiem. Ponadto możesz podziwiać piękne winnice, budynki o wspaniałej tradycji oraz wszelkie historyczne miejsca, które wprawiają w zachwyt niejedną osobę.