Bywają takie wieczory, do których idealnie pasują przygaszone światła, nastrojowa muzyka i relaks na fotelu z kieliszkiem mocnego alkoholu w ręku. Jednym z pasujących alkoholi do takich wieczorów jest rum. Nie trzeba go pić jedynie z lodem. Można przygotować na jego bazie ciekawe drinki. Oto przepisy na najlepsze drinki z rumem.
Rodzaje rumu ze względu na kolor – różnice
Na początku, rum był popularnym alkoholem wśród żeglarzy. Pędzi się go z melasy lub soku trzcinowego. W zależności od czasu dojrzewania w beczkach destylatu, rum nabiera odpowiedniego koloru. Barwa tego alkoholu zależy też od ilości karmelu. Istnieją trzy rodzaje rumu wyróżniane ze względu na jego kolor:
- Rum biały – ten rum leżakuje najkrócej. Najwyżej trzy lata. Ten alkohol jest bardzo dobry do tworzenia na jego bazie ciekawych drinków.
- Rum czarny – ten rum ma dość intensywny smak i aromat. Charakteryzuje się dość ciemną barwą, która jest wynikiem dodania dużej ilości karmelu oraz braku filtracji. Rum czarny jest doskonałą bazą do tworzenia drinków z sokami owocowymi.
- Rum złoty – ten rum ma dłuższy niż rum biały okres leżakowania – ok. 5 lat. Jego kolor również jest wynikiem dodania odpowiedniej ilości karmelu. Nie jest tak „łatwy” w spożyciu, jak rum biały. Przez swoją większą ciężkość, najczęściej pije się go w drinkach. Nie da się jednak opisać jednym zdaniem smaku rumu złotego, ponieważ zależny jest on od rodzaju beczki, w której jest przechowywany

Drink z rumem – Cuba Libre
Drink Cuba Libre, czyli „Wolna Kuba” to jeden z najbardziej znanych drinków z rumem na świecie. Drink powstał w 1900 roku podczas wojny amerykańsko – hiszpańskiej. Składniki – cola i rum – łączą się w tym drinku w sposób symboliczny, jako symbole dwóch sprzymierzonych stron. Podaje się go mocno schłodzonego, dlatego warto schłodzić szklankę, do której się go naleje.
Składniki:
- 50 ml rumu białego.
- 100 ml coli,
- 10 ml soku limonkowego,
- lód.
Sposób przygotowania:
Drink Cuba Libre przygotowuj w niewysokiej szklance o grubym dnie. Do niej włóż kilka kostek lodu. Teraz możesz nalać do szklanki rumu i coca coli. Możesz także dodać odrobinę soku z limonki do smaku.

Ananasowe Mojito
Ananasowe Mojito to niezwykle orzeźwiający drink, który powstaje ze zmieszania rumu z miętą i sokiem z limonki. To świetny drink na imprezę w plenerze.
Składniki:
- 40 ml białego rumu,
- 20 ml likieru Cuarenta Y Tres,
- 40 ml soku ananasowego,
- mięta,
- 1/4 limonki.
Sposób przygotowania:
Włóż ćwiartkę limonki do szklanki i pożądnie ją wygnieć. Dodaj miętę i zrób to samo, co z limonką. Gdy to zrobisz, nalej do szklanki rum likier Cuarenta Y Tres. Następnie, dodaj do powstałej mikstury sok ananasowy. Dopiero teraz wsyp do drinka skruszony lód.
Daiquiri – drink z rumem
Drink Daiquri został wymyślony przez Jenningsa Cox’a – amerykańskiego inżyniera z kopalni znajdującej się niedaleko Santiago de Cuba. Najlepiej smakuje podany w kieliszku koktajlowym. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem.
Składniki:
- 40 ml białego rumu,
- 20 ml soku limonkowego,
- 10 ml syropu cukrowego.
Sposób przygotowania:
Wstrząśnij w shakerze wszystkie składniki, także lód. Następnie, przelej mieszaninę do schłodzonego kieliszka, używając sitka. Dodaj do drinka soku z limonki.
Bikini Martini
Bikini Martini to niebieski drink, który jest idealny na imprezy w plenerze. Świetnie prezentuje się w szklance z parasolką.
Składniki:
- 40 ml ginu,
- 20 ml blue curacao,
- 10 ml likieru brzoskwiniowego,
- 10 ml soku cytrynowego.
- lód.
Sposób przygotowania:
Wypełnij kieliszek lodem i odstaw na kilka minut. Następnie, w shakerze zmieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Rum Gimlet – drink z rumem z XIX wieku
Rum Gimlet to drink, który powstał w 1928 roku. Od tego czasu powstały różne odsłony tego drinka. W wielu wersjach, polega on na dodaniu do rumu z lodem soku z limonki. W latach 50′ XIX wieku, drink ten był nazywany napojem bogów. Dlaczego? Drink Gimlet wzmacniał odporność żeglarzy przez złapaniem szkorbutu. Twórcą tego drinku jest Sir Thomasa Desmonta Gimlette’a.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do shakera wsyp lód i wlej wszystkie pozostałe składniku. Następnie, przelej cały koktajl do kieliszka. Możesz udekorować szklankę kawałkiem limonki.

Mojito malinowe – smaczny drink na bazie rumu
Mojito ma wiele fanów na całym świecie. Drink Mojito malinowe to pyszna wersja tego popularnego koktajlu. To kolejna propozycja drinku na letnią imprezę.
Składniki:
- 5 szt. malin,
- 1/2 limonki.
- cukier trzcinowy,
- mięta,
- 50 ml białego rumu,
- ¾ szklanki lodu
- woda (gazowana).
Sposób przygotowania:
Zacznij od włożenia malin i pokrojonej połowy limonki do szklanki. Następnie, wsyp do środka cukier trzcinowy i włóż liście mięty. Gnieć w szklance te składniki aż nie poczujesz charakterstycznego miętowego zapachu. Teraz wlej rum i wszystko przykryj pokruszonym lodem. Rozcieńcz mieszaninę wodą gazowaną.
Hot Buttered Rum – gorący drink z rumem i masłem
Hot Buttered Rum to gorący drink na bazie rumu z dodatkiem masła. Wiele osób traktuje go jako dobry napój rozgrzewający na przeziębienie i zimne wieczory. Smak alkoholu w tym drinku podkreślony jest wyrazistymi przyprawami. Koniecznie spróbuj tego drinka z rumem.
Składniki:
- łyżka masła,
- wrzątek,
- 40 ml czarnego rumu,
- 20 ml soku z jabłek,
- 20 ml syropu cukrowego,
- 20 ml soku cytrynowego,
- cynamon,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Nie jest to najłatwiejszy drink do wykonania. Szczególnie jeśli nie masz w tym doświadczenia. Nie przejmuj się jednak. Z tą instrukcją sobie poradzisz. Najpierw, wyciśnij do szklanki sok z cytryny. Następnie, weź kubek i włoż do niego masło i zalego go wrzątkiem na 1/4 szklanki. Mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Teraz czas na rum. Wlej go, a następnie dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny i syrop cukrowy. Dodaj do drinka także przyprawy – gałkę muszkatołową i cynamon. Wypełnij resztę szklanki wrzątkiem.
Drink z rumem – Mai Tai
Mai Tai to bardzo popularny drink na bazie rumu. Dominują w nim nuty wanili, kokosa, migdałów i karmelu. Ze względu na wyrazistość smaku, warto smakować go niczym koniak. Polecamy ten drink na klimatyczne spotkania w męskim gronie.
Składniki:
- 50 ml złotego rumu,
- 50 ml białego rumu,
- 50 ml likieru pomarańczowego,
- 20 ml syropu migdałowego,
- 50 ml soku limonkowego,
- kostki lodu,
- skórka pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Do shakera wlej biały rum, syrop migdałowy, likier pomarańczowy. Włoż do niego także kostki lodu i wszystko wymieszaj. Następnie, przygotuj szklankę, schładzając ją, wsypując do niej skruszony lód. Włóż także skórkę pomarańczy i ćwiartkę limonki. Teraz wlej do szklanki drinka. Aby stworzyć wierzchnią warstwę, dolej złoty rum.
Dark’n’Stormy – drink na bazie czarnego rumu
Drink Dark’n’Stormy został wymyślony na bazie ciemnego rumu Gosling’s Black Seal oraz piwa imbirowego. Według legendy powstał w klubie jachtowym podczas bardzo burzliwej i wietrznej pogody, Jeden z pijanych marynarzy zażyczył sobie dolania do piwa imbirowego rumu. Rum dodany do piwa osiadł na nim jak chmura burzowa.
Składniki:
- 40 ml czarnego rumu,
- 80 ml piwa imbirowego,
- 20 ml soku limonkowego,
- 10 ml syropu cukrowego,
- 2 dashe gorzkiego likieru Angostury
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
Wypełnij szklankę lodem. W shakerze zmieszaj lód, wlej sok limonkowy, wsyp syrop cukrowy oraz Angosturę. Po nalaniu mikstury do szklanki, uzupełnij drinka piwem imbirowym, a na sam koniec rumem.
Poznaj też przepisy na pyszne drinki z Jagermaister.