Masz smaka na kawał dobrego mięcha? A może przygotowujesz kolację dla swoich znajomych – mięsożerców? Napierw przeczytaj wpis, o tym: jak usmażyć steka na patelni. W drugim kroku, warto abyś zastanowił się nad zestawem sosów, które podasz do tego dania. Choć dobry stek powinien dobrze smakować nawet bez żadnych dodatków, warto podkreślić jego walory dobrym sosem. Poznaj przepisy na najlepsze sosy do steka!

Sos pieprzowy do steka
Sos pieprzowy dobrze podkreśla smak mięsa – w szczególności, smak steka wołowego. Przepis na niego jest dość łatwy i przygotowanie go nie zabierze Ci dużo czasu.
Składniki:
- 3 łyżki ziaren pieprzu – powinny być w różnych kolorach
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml wywaru warzywnego
- 50 ml białego wina
- 5 łyżek śmietanki kremówki
- łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
Weź moździerz i rozdrobnij ziarna pieprzu. Jeśli nie masz moździerza, możesz użyć do ich rozgniatania kubka i deski do krojenia lub wałka i foliowej torebki. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego całą mąkę przenną. Nieustanie mieszaj miksturę. Po chwili, na patelni pojawi się zasmażka. Dobrze, jeśli wcześniej połączysz kremówkę z musztardą. W tym momencie, dolej do tej mieszaniny gorący bulion. Rób to małymi porcjami. Kiedy bulion wymiesza się z zasmażką, możesz dodać wino. Dopiero teraz, połącz wszystko ze sobą na patelni. Dodaj soli do pieprzu. Poczekaj aż na patelni zacznie wrzeć i gotuj sos jeszcze przez chwilę. Chodzi oto, aby nabrał odpowiedniej gęstości.
Sos tymiankowy do steka
Sos tymiankowy pasuje do każdego mięsa. Jest jeszcze prostszy w przygotowaniu, niż sos pieprzowy. Choć tymianek kojarzy się większości z tabletkami na gardło, świetnie łączy się z mięsem wołowym.
Składniki:
- 1 szklanka rosołu
- 3 łyżki śmietany
- 1 sztuka czerwonej cebuli
- sól i pieprz
- pęczek lub dwa posiekanego tymianku
Sposób przygotowania:
Posiekaj i podmaż cebulę na patelni. Następnie, do cebulki dodaj bulion i posiekany tymianek. Mieszaj wszystko, powoli dodająć śmietanę. Doprowadź do wrzenia. Koniecznie dopraw też solą i pieprzem.
Sos bernaise do steka
Sos bernaise ma kremową konsystencje. Bardzo dobrze komponuje się z mięsem wołowym, z którym przygotowuje się steki. Dobrze łączy się także z pieczonymi warzywami oraz szparagami, które często są dodatkiem do steka.
Składniki:
- 1/2 cebuli cebuli szalotki
- 2 łyżki estragonu
- 2 żółtka
- 50 g masła klarowanego
- 6 sztuk ziaren czarnego pieprzu
- ¼ szklanki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki czerwonego winnego octu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj garnek i wlej do niego wino razem z octem. Teraz, posiekaj szalotkę i estragon i włóż do tego samego garnka. Gotuj wszystko na dośc małym ogniu, aż do chwili, gdy objętość mieszaniny znacznie się zmniejszy. Następnie, przecedź płyn przez małe sitko. Teraz rozpuść masło. Żółtka ubij roztrzep i najlepiej na piane, dodając do nich soku z cytryny. Dodaj do nich gorące masło i wciąż gorący wywar. Odstaw przygotowany sos aż zgęstnieje.
Sos śliwkowy do steka
Mięso na stek świetnie łączy się w smaku z sosami owocowymi. Dzieje się tak, ponieważ owoce dobrze podkreślają smak mięs. Przykładem takiego sosu jest sos ze śliwek do steka.
Składniki:
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj, a miksturę zagotuj w garnku. Po zagotowaniu, duś go jeszcze przez 3 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
Sos pietruszkowy do steka
Sos pietruszkowy ma kilka zalet. Przede wszystkim, jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Uzupełnia smak steku, ale go nie dominuje. Warto spróbować stek z tym sosem.
Składniki:
- pół pęczka karbowanej natki pietruszki
- 15 g mąki
- 30 g masła
- kubek mleka
- 60 ml kremówki
- sok cytrynowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło na patelni i duś na niej posiekaną natkę. Niech natka pietruszki dusi się przez 20 minut. Po tym czasie, dodaj do pietruszki mąkę i wymieszaj oba składniki ze sobą. Cały czas wszystko podgrzewaj. Teraz, zacznij dolewać mleko. Rób to małymi porcjami, aby nie zrobiły się grudki. Nieustannie mieszaj. Podgrzewaj sos, aż zacznie wrzeć. Niech gotuje się ok 5 minut. W tym czasie, dodaj kremówkę i sok z cytryny. Popieprz i posól.
Sos grzybowy z whisky do steka
Whisky i stek – para doskonała. Jednak alkohol niekoniecznie musi być w szklance. Może być też w sosie grzybowym. Grzyby świetnie pasują do mięsa wołowego. Wypróbuj poniższego przepisu na sos z grzybów i whisky.
Składniki:
- 1/2 kg grzybów
- 3 łyżki whisky
- 1 cebula
- 400 g śmietany 18%
- 4 łyżek musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój grzyby i cebulkę w kostkę. Nastepnie, podsmaż je na patelni. Na koniec dolej whisky. Teraz, wymieszaj śmietanę z musztardą i poczekaj aż wszystko zacznie się gotować.

Sos serowy do steka
Sos do steka na bazie sera pleśniowego gorgonzola to bardzo smaczny dodatek do dania głównego. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 100g sera pleśniowego gorgonzola,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Należy podgrzać śmietanę, rozpuścić w niej kawałki sera gorgonzola, dodać czosnek i podgrzewać do czasu zgęstnienia sosu. Posolić i popieprzyć na koniec.
Sos porzeczkowy do steka
Nie tylko sos śliwkowy z sosów owocowych pasuje dobrze do steka. Innym tego rodzaju sosem jest sos porzeczkowy. Do serów i mięs podaje się sos porzeczkowy w wersji na ostro.
Składniki:
- 2 sztuki czerwonej cebuli
- 1 sztuka czerwonej papryki
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- imbir
- 200 ml czerwonego octu winnego
- 150 g cukru
- 75 g czerwonych porzeczek*
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę i paprykę w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni i odstaw. Weź garnek i wlej do niego 100 ml octu – następnie ugotuj go wraz z posiekanym czosnkiem, chilli oraz imbirem. Dodaj do tej mieszaniny 100 ml octu, cukier, sól, porzeczkę, cukier, sól oraz paprykę i gotuj dalej. przez kilka minut. Zdejmij garnek z palnika, gdy sos zgęstnieje.

Sos BBQ do steka
Sos BBQ to jeden z najpopularniejszych sosów do mięs – szczególnie do tych z grilla. BBQ podaje się także, jako dodatek do mięsa. Jeśli przygotowujesz steki dla znajomych, nie zapomnij o dodaniu tego sosu do zestawu dodatków.
Składniki:
- 250 ml ketchupu
- sos sojowy
- 3 łyżki kawy
- 1 łyżka soku z cytryny
- miód
- musztarda
- sól
- mielona papryka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
Sposób przygotowania:
Zmieszać wszystkie składniki sosu w garnku i pdogrzewać do zgęstnienia.

Sos musztardowy do steka
Musztarda to częsty dodatek do mięs. Na jej bazie można przygotować smaczny sos, z którym dobrze komponuje się smak steka.
Składniki:
- 2 szalotki,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 100 g masła,
Sposób przygotowania:
Szalotki potnij na drobno, wrzuc do garnka, wlej też do niego wino i nastaw pod naczyniem duży ogień. Poczekaj aż wino odparuje. Powinno stać się to maksymalnie szybko. Teraz, dodaj śmietanę i gdy zmniejszy objętość o połowę, dodaj musztardę. Pod koniec, dodaj połowę masła.